Τους 3.000 τόνους προβλέπεται να φτάσει η παραγωγή ελαιολάδου στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη το 2015-2016.
Αν αποτιμούσαμε την παραγωγή αυτή, συνυπολογίζοντας την τιμή του λαδιού, την διαχείριση των υπολειμμάτων και τον κύκλο απασχόλησης, θα προσεγγίζαμε το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ.
Το λάδι στα νησιά μας προσφέρει ακόμα και τώρα με τον τρόπο που παράγεται ισόποσο του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.
0,5 %
Αξίζει να πει κανείς ότι από την ποσότητα των 3.000 τόνων λαδιού, τυποποιείται στην Κεφαλονιά μόλις το 0,5%. Τέσσερεις πιστοποιημένοι παραγωγοί και 2-3 μη πιστοποιημένοι συσκευάζουν περίπου 15 τόνους λάδι τον χρόνο.
Η σπουδαία πρωτοβουλία της « Ένωσης» για την λειτουργία συνεταιριστικής μονάδας τυποποίησης στην Κεφαλονιά τους επόμενους μήνες θα θέσει την παραγωγή λαδιού σε νέα βάση.
Ο ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ
Περισσότερα από 100.000 ελαιόδεντρα έχουν φυτευτεί στην Κεφαλονιά τα τελευταία 5 χρόνια. Πρόκειται για μια διαδικασία ανανέωσης και ανασύστασης του «κεφαλονίτικου ελαιώνα».
Ήδη τα δένδρα αυτά περνάνε σε παραγωγική διαδικασία με αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής τα επόμενα χρόνια.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Χρειάζεται τώρα με πρωτοβουλία της «Ένωσης», της Περιφέρειας, των επαγγελματιών αλλά και όσων σκέφτονται, μια «συνάντηση» της τοπικής παραγωγής λαδιού με την κατανάλωση.
Οι επιχειρήσεις του τουρισμού οφείλουν να «υιοθετήσουν» το Κεφαλονιτικο λάδι. Αν θέλουμε να υποστηρίξουμε την τοπική παραγωγή και την τοπική οικονομία , πρέπει αυτό τον χρόνο να περάσουμε το λάδι μας σαν στοιχείο της τοπικής διατροφής και κουζίνας στο δίκτυο του τουρισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.