Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ


Στον Πειραιά κατέρχεται σαν υποψήφιος δήμαρχος ο κ. Γιάννης Μώραλης σαν εκφραστής της σύμπτωσης των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων του κ. Κόκκαλη, του κ. Μαρινάκη, του προέδρου των εφοπλιστών κ. Βενιάμη και άλλων.


Ο στόχος είναι προφανής. Τα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα επιθυμούν να ελέγξουν την αυτοδιοίκηση όπως έχουν ήδη κάνει με τον ηλεκτρονικό και γραπτό τύπο. Αυτή είναι η χειρότερη μορφή εξάρτησης. Ο οικονομικός κύκλος της δημόσιας ζωής θέλει να ελέγξει και την πολιτική ζωή. Την αυτοδιοίκηση την βλέπουν στον Πειραιά όλες αυτές οι δυνάμεις σαν αναγκαίο όρο για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση και των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Όχι τυχαία, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι βουλευτές των κομμάτων της κυβέρνησης στηρίζουν αυτό το πολιτικό-οικονομικό εγχείρημα.

Η Κεφαλονιά είναι σε ένα δρόμο παράλληλο. Ο κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, μέγας οικονομικός παράγοντας και πολυεπιχειρηματίας, ελεγκτής ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης στην Κεφαλονιά, διεκδικεί τη δημαρχία ως ανεξάρτητος, χωρίς όμως να μας λέει ποιος θα προστατέψει τη δική μας ανεξαρτησία ως κοινωνία, ως οικονομική και κοινωνική ζωή, από το δικό του έλεγχο και τη δική του εισβολή.


Από την άλλη μεριά σε παράλληλη διαδρομή ο νεοεφοπλιστής κ. Διονύσης Λυκούδης, διότι είναι προφανές οτι αυτός στην ουσία ηγείται του συνδυασμού της Ισχυρής Κεφαλονιάς, επιθυμεί να είναι ο κεντρικός ρυθμιστής των δημοτικών υποθέσεων. Το πρόσφατο παρελθόν όντως ανέδειξε οτι τα ζητήματα που αφορούσαν τον ίδιο ή το περιβάλλον του (δρομολογήσεις πλοίων, Ασπρόχωμα, τρενάκι κλπ) βρέθηκαν κατ'επανάληψη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του δήμου.


Έτσι λοιπόν το διακύβευμα των εκλογών είναι η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της κοινωνίας στην ουσία της. Στον Πειραιά, στην Κεφαλονιά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας θα κριθεί αν οι δήμοι, η αυτοδιοίκηση θα λειτουργούν στην κατεύθυνση του γενικού καλού ή του ατομικού οφέλους. Για τους πολίτες ή για τον εαυτό μας. Για το δημόσιο συμφέρον ή τα συμφέροντά μας. Αυτή θα είναι η ανεξαρτησία του μέλλοντος, ανεξαρτησία από τα οικονομικά συμφέροντα.