ΔΕΚΑΤΗ ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ - 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

«ΣΠΑΡΑΚΤΙΚΟΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ - ΕΦΟΝΕΥΘΗ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ»

4 Απριλίου 1913. Βαλκανικός Πόλεμος. Μέσα στην καταιγίδα πέφτει στον Λαγκαδά το αεροπλάνο του «Νεότερου Ίκαρου» ,του πρώτου πιλότου που πέταξε στην Ελλάδα.

Έτσι χάθηκε ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, πολιτικός μηχανικός,σπουδαγμένος στην Γαλλία ήλθε στην Ελλάδα να πολεμήσει για την Πατρίδα.

Μαζί του έφερε σε συσκευασία,ως αποσκευή, ένα μικρό,δικής του κατασκευής αεροπλάνο. 


ΔΙΑΔΡΟΜΗ «ΡΟΥΦ-ΑΚΡΟΠΟΛΗ-ΘΗΣΕΙΟ»

Το αεροπλάνο έπρεπε να μπει όμως στην ζωή και των πολιτών και του Κράτους.

Η πρόβα έγινε τον Φεβρουάριο του 1912 στην Αθήνα, παρουσία του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ο Βενιζέλος μάλιστα υπήρξε συνεπιβάτης του Αργυρόπουλου σε μια πτήση 4 λεπτών στην διαδρομή Ρούφ-Ακρόπολη-Θησείο.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ονόμασε το αεροπλανάκι του Αργυρόπουλου «Αλκυών» και προέβλεψε πως «το αεροπλάνο ενδείκνυται ως όπλον των αδυνάτων».


VATAN

Το «Αλκυών» καταστράφηκε στον Α Βαλκανικό Πόλεμο και ο Αργυρόπουλος ξέμεινε από Αεροπλάνο.

Όταν ο Ελληνικός Στρατός κατέλαβε την Θεσσαλονίκη, εκεί στην Ευκαρπία σε ένα χωράφι βρέθηκε ένα Τούρκικο Αεροπλάνο το VATAN (πατρίδα) που πιλοτάριζε ένας Γάλλος που ήταν μισθοφόρος των Τούρκων.

Το Vatan κατασχέθηκε και ο Αργυρόπουλος έκανε τον κακό θάνατο στους Τούρκους στον Β Βαλκανικό Πόλεμο,αφού το αεροπλανάκι πεταγε με τα Τουρκικά χρώματα και οι Τούρκοι το περνούσαν γιά δικό τους και κάνανε πανηγύρι μόλις το βλέπανε και δεν το χτυπούσαν. 

Ήταν 4 Απριλίου όταν έγινε το «σπαρακτικόν δυστύχημα» κατά τον τότε Τύπο. Μαζί με τον Αργυρόπουλο χάθηκε και ο Κωνσταντίνος Μάνος.Βουλευτής που παραιτήθηκε για να πάει στον Πόλεμο.

Λογοτέχνης,οπλαρχηγός στην Κρήτη,την Μακεδονία και την Ήπειρο. Θείος της Ασπασίας,συζύγου του Βασιλιά Αλέξανδρου,που άδικα χάθηκε από το δάγκωμα ενός πιθήκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.