«ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ»

Επειδή τιμάται σήμερα η επέτειος του Πολυτεχνείου.

Επειδή δεν έχει καταγραφεί η μάλλον επειδή έχει λησμονηθεί σαν γεγονός.

Επειδή ο ίδιος δεν είχε έπαρση για αυτό. 

Το γράφω.

Τον Νοέμβριο του 1973, μετά τα  γεγονότα του Πολυτεχνείου, οι διάφοροι σύλλογοι, επαγγελματικά σωματεία, ενώσεις της Κεφαλονιάς, όπως το Εργατικό  Κέντρο, ο σύλλογος των εμπόρων κ.λ.π, βγάζανε κατά παραγγελία ανακοινώσεις με τις οποίες «συνέχαιραν την εθνικήν κυβέρνησιν για καταστολήν εαμοκινήτου εξεγέρσεως εις Πολυτεχνείον».

Βέβαια επρόκειτο για διορισμένες διοικήσεις, που τελούσαν υπο τον έλεγχο των κρατούντων .

Μεταξύ των συλλόγων που εξέδωσαν ανακοίνωση υποστήριξης «στην εθνικήν κυβερνησιν» ήταν και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κεφαλονιάς, ο οποίος φέρεται να ανακοινώνει:
«ομοφώνως δικηγόροι Κεφαλληνίας συγχαίρουν Ελληνικόν Στρατόν και εθνικήν Κυβέρνησην δια
σωτηρίαν πατρίδος κ.λ.π».

Κάπως έτσι.

Τότε δικηγόρος Κεφαλληνίας ήταν ο αλησμόνητος Γιάννης Πεταλούδης, ο αποκαλούμενος «Γιαννάκης», ισως ο τελευταίος «ευγενής» Κεφαλονίτης άνθρωπος, καταταγμένος «στην καλή κοινωνία» του Αργοστολιού.

Αν ισχύει  η κατάταξη των ανθρώπων σε «συντηρητικούς και προοδευτικούς» ανάλογα με το τι ψηφίζουν, τότε ο Πεταλούδης κατατάσεται στους «συντηρητικούς» ή διαφορετικά δεν κατατάσσεται πουθενά γιατί  αδιαφορούσε πάντα για αυτό που λέμε πολιτική.

Οι άνθρωποι όμως κρίνονται για όλη την ζωή τους αλλά και για μια στιγμή.
Φτάνει μια στιγμή.

Ο Γιάννης Πεταλούδης την επομένη της «ομοφώνου» ανακοινώσεως του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλονιάς έβγαλε την δική του ανακοίνωση:
«πληροφορήθηκα τα περί ομοφώνου αποφάσεως του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλληνίας δια Πολυτεχνείο. Ουδέποτε ηρωτήθην και αν ηρωτούμην θα ήμουν αντίθετος».

Ο  «συντηρητικός και απολιτικός» Γιάννης Πεταλούδης δεν το είπε ποτέ. Επραξε κατά τις αρχές του, δεν ήθελε να είναι προοδευτικός και πολιτικοποιημένος, ήταν απλά ο «Γιαννάκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.