Ο Τσουκάτος με θρασύτητα μοναδική απολογούμενος δήλωσε «τις μίζες από την Ζήμενς της έβαλα στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς μαύρο χρήμα. Έτσι συνέβαινε πάντα, έτσι συμβαίνει τώρα».
Έτσι έκρινε ο Τσουκάτος πως ‘έπρεπε να απολογηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και ενώπιον των Ελλήνων. Η Δικαιοσύνη τις επόμενες μέρες θα αξιολογήσει τους ισχυρισμούς του απολογηθέντος κατηγορούμενου.
Το θέμα είναι όμως άλλο.
Η σιγή του πολιτικού συστήματος και των Ελλήνων στο σύνολο τους σε αυτήν την διαπιστωμένη διαφθορά. Η αδικαιολόγητη ανοχή. Ο Παπανδρέου ξανάγινε Πρωθυπουργός μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά, ο γιός του Μένιου Κουτσόγιωργα εξελέγει πρώτος Βουλευτής Αχαΐας προς δικαίωση του θανόντος πατρός και οι Μητσοτακαίοι βρίσκονται στην ηγεσία της Ν.Δ και στο κατώφλι της εξουσίας παρά τις περισσότερες από 350 διαπιστωμένες «επαφές» με τον Ταμία της ΖΗΜΕΝΣ Χριστοφοράκο.
Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε φορολογικό μητρώο μετονομαζόμενο σε ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ «κάνει γαργάρα» τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις Τραπεζών χωρίς δυνατότητα επιστροφής ή αντίκρισμα. Αυτά στην Ελλάδα όπου η μίζα και η κομπίνα είναι «εθνική δεξιότητα και παράδοση».
Στην γειτονική Ιταλία τα πράγματα είχαν άλλη διαδρομή. Το 1993 ο τότε Αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιταλίας Μπετίνο Κράξι κλήθηκε να λάβει από τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή για τον σχηματισμό Κυβέρνησης.
Βρισκόμασταν στην περίοδο «καθαρά χέρια» όπου η Ιταλική Δικαιοσύνη έλεγχε το Πολιτικό Σύστημα της Ιταλίας για παράνομο χρηματισμό. Ο Κράξι ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής στην Ιταλία και έντονα ύποπτος και αναμεμειγμένος στο σύστημα του βρώμικου
χρήματος.
Τότε διέμενε στο πολυτελές ξενοδοχείο RAPHAEL στην Piatsa Navona στην Ρώμη όταν επιχείρησε να βγει για να μεταβεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας για την ανάθεση της εντολής σχηματισμού Κυβέρνησης. Ο Κράξι δεν κατάφερε να βγει ποτέ από το ξενοδοχείο. Έξω από αυτό χιλιάδες Ιταλών και Ιταλίδων πεταγαν κέρματα στον υποψήφιο Πρωθυπουργό που έφυγε από την πίσω πόρτα και διέφυγε στην Τυνησία όπου και πέθανε το 2000 χωρίς ποτέ να γυρίσει πίσω στην Ιταλία. Τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα της Ιταλίας διαλύθηκαν. Εκεί η διαφθορά δεν είναι αυτονόητη και ανεκτή.
Ίσως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πρέπει να δουν αυτό το ενδεχόμενο της αυτοδιάλυσης ή διαφορετικά πρέπει να ζήσουν την εμπειρία του HOTEL RAPHAEL.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.