ΔΕΝ ΒΡΕΧΕΙ...

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε κάτι πρωτοφανές για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια.

Ένωσε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ... "εναντίον" μας. Και μάλιστα σε μια εποχή που πολλές από αυτές έχουν κάθε λόγο να δυσανασχετούν με τη Γερμανία, επειδή η τελευταία μπλοκάρει τις πρωτοβουλίες Ντράγκι για τόνωση της ανάπτυξης στην ΕΕ. Όπως και το έπραξαν στο κρίσιμο ΔΣ της ΕΚΤ, απομονώνοντας της Γερμανία, η οποία έχασε τη στήριξη ακόμα και παραδοσιακών "βόρειων" συμμάχων της.

Μέχρι και ο Κύπριος υπουργός οικονομικών δήλωσε χθες οτι δεν έχει καταλάβει ακόμα τι ακριβώς ζητάει η Ελλάδα. Δηλαδή δεν υποστηρίζει δημόσια το αίτημα της Ελλάδας, αποφεύγοντας "δια της πλαγίας" να εξηγήσει το λόγο, πράγμα πρωτοφανές στην διπλωματική ιστορία Ελλάδας-Κύπρου τις τελευταίες 3 δεκαετίες. Δήλωσε αναλυτικά ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ στο κρατικό ραδιόφωνο της Κύπρου:

«Δεν είμαι βέβαιος ποιο είναι το αίτημα των ελληνικών αρχών, επειδή αυτό που με ένταση καταγράφηκε είναι η τοποθέτηση πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται χρήμα, αλλά χρόνο. Δεν είναι αντιληπτό τι σημαίνει αυτό. Χρόνος πάντως θα υπάρχει εκ των πραγμάτων επειδή το πρόγραμμα από τη στιγμή που τελειώνει δεν θα υπάρχει κάποια πίεση του χρόνου. Αρα από τη στιγμή που η τοποθέτηση είναι πως δεν χρειάζεται χρήμα, αλλά χρόνος δεν είμαι βέβαιος τι πρέπει να στηρίξει κάποιος», τόνισε ακόμη. 

Ο υπουργός οικονομικών της μικροσκοπικής Μάλτας έφθασε στο σημείο να μας κάνει υποδείξεις για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα, προσθέτοντας οτι ελπίζει να αποπληρωθούν τα 200 εκ. ευρώ που μας δάνεισαν οι Μαλτέζοι.

Σε προηγούμενο eurogroup ο Λιθουανός υπουργός οικονομικών είπε μέσες-άκρες στον κ. Βαρουφάκη οτι η χώρα του έχει στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα στο μέγεθος που της αναλογούσε, αλλά δε μπορεί να δείξει αλληλεγγύη στο αίτημα για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ, όταν ο ίδιος στη Λιθουανία παλεύει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από τα 300 στα 325 ευρώ και δεν το καταφέρνει. 

Ο Σλοβάκος υπουργός οικονομικών γκρίνιαζε οτι η κυβέρνηση του το 2010 έχασε την εξουσία λόγω της βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ η χώρα του είναι η δεύτερη πιο φτωχή στην Ευρώπη. 

Κοινή συνισταμένη των ξένων ΜΜΕ είναι οτι η ελληνική αντιπροσωπεία μεταφέρει προφορικά τις θέσεις της, χωρίς στοιχεία και αριθμούς. Χωρίς προτάσεις επάνω στο πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το "ακατανόμαστο".

Ακόμα και η αριστερή γαλλική Liberation ασκει με άρθρα της δριμεία κριτική στην ελληνική αντιπροσωπεία, παρότι η αρθογραφία της συγκεκριμένης εφημερίδας είναι παραδοσιακά ενάντια στους γερμανικούς χειρισμούς στην ΕΕ.

Ανεπισήμως αξιωματούχοι χωρών που βρίσκονταν σε ανάλογα "μνημόνια", έλεγαν οτι δεν μεταχειρίστηκαν ποτέ επισήμως όρους όπως ανθρωπιστική κρίση (humanitarian crisis είναι όρος που διεθνώς χρησιμοποιείται συνήθως για πανδημίες και λιμους σε χωρες της υποσαχάριας Αφρικής), παρότι θα μπορούσαν προκειμένου να τύχουν ευονοϊκότερων ρυθμίσεων στα δάνειά τους. Χρησιμοποιούν ως παράδειγμα την Πορτογαλία που προτίθεται να αποπληρώσει νωρίτερα μέρος από αυτά που χρωστάει. Μάλιστα αναφέρουν οτι ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας.

Δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το αποτέλεσμα της συνεργασίας των ελληνικών αρχών και των τεχνικών κλιμακίων της ΕΕ που ήρθαν στην Ελλάδα, αναφέρουν οτι ήταν "απογοητευτικό". Κοινώς η Ελλάδα εμφανίζεται να μαζεύει 18 υπουργούς οικονομικών της ζώνης του ευρώ για να τους πει οτι οι "ανθρωποι είναι πάνω από τους αριθμούς" ενώ οι συγκεκριμένοι μαζεύονται στα eurogroup για να συζητήσουν για τους αριθμούς πρωτίστως.

Μπορεί κανείς να πει οτι όλα τα παραπάνω αποτελούν "λαϊκισμούς" από την πλευρά των "εταίρων". Είτε ισχύουν, είτε οχι, δυστυχώς αυτό είναι το δυσμενές κλίμα στο οποίο καλείται η ελληνική αντιπροσωπεία να επιτύχει το καλύτερο δυνατό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.