ΕΣΦΙΞΑΝ ΤΑ ΓΑΛΑΤΑ...

Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο "μέτωπο του Νότου", εναντίον του βορρά εντός της ευρωπαϊκής ένωσης, που θα διαφοροποιήσει τις υπάρχουσες πολιτικές. Ήταν κάτι στο οποίο είχε επενδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικα για να καλλιεργήσει ευρύτερες προσδοκίες.

Η Κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε οτι θα παραμείνει στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνήσει. 

Η Ισπανία και η Πορτογαλία δηλώνουν μέσω των κυβερνήσεων τους οτι δε θα ακολουθήσουν την Ελλάδα σε περίπτωση που αυτή ζητήσει διάσκεψη για το χρέος. Επιπλέον ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τους κανόνες της Ένωσης.

Ο θεωρητικά καλύτερος ευρωπαίος σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ, το ισπανικό κόμμα PODEMOS που μπορεί να καταλάβει την πρωτιά σε εκλογές στην Ισπανία, παίρνει αποστάσεις για να προφυλαχτεί από πτώση των ποσοστών του σε περίπτωση που γίνει κάποιο ατύχημα στην Ελλάδα. Ως πρόσχημα για τις ανησυχίες τους, τα στελέχη του PODEMOS χρησιμοποιούν την μη αξιοποίηση πολλών γυναικών στην κυβέρνηση, τη διαφωνία τους απέναντι στις υποστηρικτικές για τη Ρωσία φωνές εντός της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με ένα "ακροδεξιό κόμμα" όπως οι ΑΝΕΛ.

Ο Ρέντσι στην Ιταλία και ο Ολάντ στη Γαλλία χρησιμοποιούν προσχηματικά δημοσίως την Ελλάδα έναντι της Γερμανίας και με σκοπό να βελτιώσουν τακτικά τη θέση τους στην απευθείας διαπραγμάτευση που οι ίδιοι  έχουν με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Κυρίως επιθυμούν μια ελαστική εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας για τις χώρες τους και μόνο, για να αποφύγουν επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δευτερευόντως για να βοηθήσουν τον κεντρικό τραπεζίτη της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, να περάσει όσες περισσότερες από τις θέσεις του μπορεί στη διαμάχη που έχει με τη Γερμανική κυβέρνηση. Η διαμάχη αφορά την ποσοτική επέκταση που υποσχέθηκε ο Ντράγκι μέσω της ΕΚΤ, δηλαδή τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, αλλά και άνοδο του πληθωρισμού μαζί με νέα ελλείματα, προσπάθεια που μπλοκάρει με κάθε τρόπο η Γερμανία.

Κατά τα άλλα και ο Ρέντσι και ο Ολάντ, είπαν στον Τσίπρα να σεβαστεί τους κανόνες και να κάνει μεταρρυθμίσεις...

Άρα με αυτές τις συνθήκες, "ευρωπαϊκό μέτωπο του νότου"... γιόκ!

Ακόμα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ που θεωρητικά θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην Γερμανία που διαμορφώνει τις εξελίξεις εντός ΕΕ, δήλωσε οτι προτείνει στην Ελλάδα την λύση μέσω της Τροικας και του υπάρχοντος προγράμματος, την ίδια μέρα που μεγάλος οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Θα χρειαστεί να βγάλει ο κ. Τσίπρας λαγούς από το καπέλο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.