ΦΕΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Ο ανεπανάληπτος Θανάσης Βέγγος στην ταινία «ο Παπατρέχας» το 1966 έκανε ένα διαρκή αγώνα να παντρέψει τις 6 αδελφές του και την θεία του.

Σαν «θυρωρός» πωλούσε στο θυρωρείο τα πάντα, μεταξύ άλλων το σπουδαιότερο όλων ήταν η «φέτα Κεφαλληνίας».


ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Τότε, το 1966 η «φέτα Κεφαλληνίας» ήταν η πιο ποιοτική εκδοχή της «Φέτας», του κατεξοχήν Ελληνικού προϊόντος, που αποτελούσε το κεντρικό στοιχείο της Ελληνικής Διατροφής. Παρόλα αυτά 30 χρόνια μετά το 1996 η Κεφαλονιά αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί να παράγει Φέτα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι η Φέτα είναι μεν αποκλειστικά προϊόν Ελληνικής παραγωγής Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Π.ΟΠ», αλλά ως τόπο παραγωγής προσδιόρισε μόνο την Ηπειρωτική Ελλάδα και από την Νησιωτική την Λέσβο.

Έτσι η Κεφαλονιά έχασε το δικαίωμα να παράγει « φέτα» και η εξαιρετική και μοναδική φέτα μας, πήρε το άχαρο αλλά και ανιστόρητο όνομα «λευκό τυρί Κεφαλονιάς».


ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

Πριν 10 περίπου μέρες ο Υπουργός της Γεωργίας επιστρέφοντας από την Συνάντηση Ευρώπης –Καναδά για την Εμπορική και οικονομική συμφωνία των δύο πλευρών (συμφωνία CETA) χαρούμενος διαβεβαίωσε τους Έλληνες κτηνοτρόφους πως επιβεβαιώθηκε η Ελληνική αποκλειστικότητα στην παραγωγή φέτας.

Προχθές ο Υφυπουργός Γεωργίας δήλωσε πως «η κατάσταση για την φέτα είναι δύσκολη».

Οι κτηνοτρόφοι είναι στους δρόμους, αφού κατάλαβαν πως οι Υπουργοί μας δεν ξέρουν τι συμφώνησαν και η φέτα είναι σε κίνδυνο να χαθεί για την Ελλάδα οριστικά. Στην πραγματικότητα οι κυβερνητικοί «αετοί» συμφώνησαν στην κατάργηση της «κοινοτικότητας» και ο Καναδάς μπορεί να παράγει και να εξάγει στην Ευρώπη την «φέτα Καναδά» εκεί που αποκλειστικά κυριαρχούσε η Ελληνική φέτα.

Πέρσι επειδή πάλι δεν «κατάλαβαν» υπέγραψαν εμπορική συμφωνία με τις 15 χώρες της Νότιας Αφρικής ανοίγοντας την πόρτα στην «φέτα Νότιας Αφρικής».

Τι και αν η Ελλάδα είχε έσοδα 366 εκατομμύρια ευρώ το 2015 από εξαγωγές φέτας. Οι Υπουργοί μας είναι έτοιμοι να πυροβολήσουν το πόδι μας, το δικό μας, όχι το δικό τους.


Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ - ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΗΣ ΠΥΛΑΡΟΥ

Με σοβαρές πιθανότητες να ξεχνάω αρκετούς καταγράφω την Κεφαλονιά που αντιστέκεται και ιδίως και κύρια το έπος της Πυλάρου.

Η Φέτα είναι στο Πυλαρινό και το Κεφαλλονίτικο DNA. Ίσως να οφείλουμε την ίδρυση του Ιστορικού Αρχείου του Τυριού στην Πύλαρο.

Καρούσος Σταύρος, Τυροκομείο στον Στάνο της Αιτωλοακαρνανίας.

Κλαουδάτος Δημήτρης στο Νεοχώρι.

Μακρής Θανάσης στο Αιτωλικό.

Αυγερινός Νικόλας στην Αμφιλοχία.

Πετράτος Μηνάς στον Κάμπο Αμπελακίου.

Στεφανάτος Παναγιώτης στο Ζευγαράκι Μεσολογγίου.

Κουγιανοί Κώστας και Πάνος στο Πλατύ Ημαθίας,

Ο Μενεγάτος στα Καλάβρυτα, Ο Αμίτσης στην Λαμία, στην Αιτωλοακαρνανία ακόμα οι Καπατσώρης, Γονατάς, Δεπούντης και Σκιαδαρέσης.

Στην Λακωνία ο Καλιακούδης.

Στην Σαρδηνία ο Μακρής.

Στην Ρουμανία ο Κατσικογιάννης.

Στην Σικελία ο Φάντης και ο Πόλλης.

Στην Σερβία και στην Αλβανία οι Μακρής, Αλυσανδράτος και Κατσικογιάννης.

Αυτή είναι η Κεφαλονιά της παραγωγής, των ιδεών, των πρωτοβουλιών.
Τυροκόμοι σε όλο τον κόσμο
Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κομισιόν δεν μπορούν να αλλάξουν τη Ιστορία.
Εμείς θα την λέμε όπως την μάθαμε «Φέτα Κεφαλληνίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.