ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ - «Η Ιστορία δύο γραμματοσήμων»

Ο Μανώλης Γλέζος βρίσκεται στην Κεφαλονιά. Επί τη ευκαιρία της εδώ παρουσίας αυτού του Συνεπή με την Ιστορία και τον εαυτό του Ανθρώπου ας πούμε την «Ιστορία δύο γραμματοσήμων».

Το 1958 η Ελληνική Κυβέρνηση Καραμανλή συλλαμβάνει τον Μανώλη Γλέζο, μέλος και στέλεχος τότε της ΕΔΑ αλλά και του παράνομου ΚΚΕ κατηγορούμενο για «κατασκοπία κατά της χώρας».

Το 1959 γίνεται η «Δίκη» και ο Γλέζος καταδικάζεται και παραμένει στις φυλακές, παρά την παγκόσμια κινητοποίηση και κατακραυγή υπέρ της αποφυλάκισης του Μανώλη Γλέζου.

Η ΕΣΣΔ τότε στο πλαίσιο της παγκόσμιας υποστήριξης στον Γλέζο εξέδωσε γραμματόσημο που υπενθύμιζε τον « άθλο της Ακρόπολης».

Σε αντίποινα η Ελληνική Κυβέρνηση έθεσε σε κυκλοφορία γραμματόσημο με την μορφή του Ιμρε Νάγκυ, ηγέτη των εξεγερμένων της Βουδαπέστης που είχε καταδικαστεί από τους Σοβιετικούς το 1958, παρά την αντίδραση του Δυτικού κόσμου.

Τα δύο γραμματόσημα παρέμειναν σε κυκλοφορία για 30 περίπου μέρες, όταν και αμοιβαία αποσύρθηκαν.

59 χρόνια μετά η Ελλάδα, δικαίως και επιτέλους εξέδωσε γραμματόσημο το 2016 με την μορφή του Μανώλη Γλέζου, τιμώντας τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.