ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (Απλά μαθήματα μαθηματικών)

Η Κυβέρνηση διά της κ. Υπουργού του Πολιτισμού έβγαλε ανακοίνωση «διδακτικού περιεχομένου» για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Πρόκειται για μια ανούσια και βαρετή ανακοίνωση που είναι καλό να μην διαβάσετε.

Τα πράγματα είναι εντελώς απλά μαθηματικά.

- Η Κυβέρνηση προϋπολόγιζε έσοδα από τα Μουσεία, και τους Αρχαιολογικούς χώρους 300 εκατομμύρια, οι «Θεσμοί» 130 εκατομμύρια. Εισπράξαμε με το στανιό 59 εκατομμύρια.

- Το κατά κεφαλήν εισόδημα από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα ανέρχεται σε 6,1 ευρώ ανά τουρίστα. Στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 19,7 ευρώ ανά τουρίστα.

- Κάθε τουρίστας στην Ελλάδα δαπανά για αγορά αντιγράφων αρχαιολογικών αντικειμένων 0.2 ευρώ. Η αντίστοιχη δαπάνη στην Ευρώπη είναι 6,5 ευρώ.

- Το Μουσείο της Ακρόπολης με 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες εισέπραξε 4 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή λιγότερα των λειτουργικών του εξόδων.

- Την ίδια στιγμή το Μουσείο Υποβρύχιων Αρχαιοτήτων στο Μποντρούμ της Τουρκίας με 300.000 χιλιάδες επισκέπτες εισέπραξε επίσης 4 εκατομμύρια ευρώ.

Δηλαδή το Μουσείο της Ακρόπολης είχε μέση τιμή εισιτηρίου 2,5 ευρώ και ένα κιτς Μουσείο της Τουρκίας είχε μέση τιμή εισιτηρίου 13 ευρώ.

- Τα αναψυκτήρια των Μουσείων καθώς και όλες γενικά οι υπηρεσίες εστίασης σε αυτά επέφεραν έσοδα 3 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, δηλαδή όσα ένα κεντρικό εστιατόριο.

- Θα μπορούσα να γράψω εκατοντάδες παραδειγμάτων αλλά δεν έχει νόημα σε μια χώρα που στους Κυβερνώντες δεν «καίγεται καρφί».


ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

Για να γίνει κατανοητή η απόλυτη ανικανότητα του Ελληνικού Κράτους θα φέρω ένα απλό παράδειγμα.

Από πωλήσεις προϊόντων το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, εισέπραξε σύμφωνα με τον απολογισμό του 2015 (χρήση 2014) ένα εκατομμύριο ευρώ (1.000.000).

Πρόκειται για έσοδα από πώληση αντιγράφων αρχαιολογικών αντικειμένων, βιβλίων κ.λπ.

Την ίδια στιγμή στην Ρώμη, οι επισκέπτες της δημοφιλούς Fontana di trevi συνηθίζουν να πετούν στο σιντριβάνι της πηγής κέρματα κάνοντας την ευχή να γυρίσουν στην Ρώμη.

Τα κέρματα τα μαζεύει κάθε βράδυ ο Δήμος της Ρώμης. Τα έσοδα της Ρώμης ανήλθαν σε 1 εκατομμύριο τον χρόνο, όσα δηλαδή μαζεύει η Ελλάδα από την πώληση αρχαιολογικών προϊόντων.

Αντί η Ελλάδα να ζει από την πώληση αντιγράφων του Παρθενώνα εισπράττουμε όσα εισπράττει η Ρώμη από τα μισόευρα που οι τουρίστες πετούν σε ένα, μαγικό κατά τα άλλα, σιντριβάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.