Στα 98 του χρόνια «έφυγε» ο Μανώλης Γλέζος.
Θα γράψουν τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης.
Έτσι και αλλιώς η Ιστορία έχει γραφεί.
Εμείς αναδημοσιεύουμε δυο παλαιότερες αναρτήσεις μας του 2016.
«Την Απείρανθο» και την «Ιστορία δύο Γραμματοσήμων».
«Στ΄ Απεράθου» λένε στην Νάξο. Έτσι αποκαλούν την Απείρανθο, το χωριό του Μανώλη Γλέζου που είχαμε την Τιμή να δεχθούμε.
Με αφορμή αυτήν την επίσκεψη...
Η Απείρανθος είναι ένα χωριό στο Βουνό, όπου κατοικούν 1000 περίπου κάτοικοι, που ασχολούνται κύρια με την κτηνοτροφία.
Ας πούμε κάτι σαν τα Ομαλά η τα Δειληνάτα.
Βρέθηκα στην Απείρανθο πριν λίγα χρόνια και έφυγα με περηφάνια για τον Τόπο τους, με πόνο για τον Τόπο μου. Στην Απείρανθο λειτουργούν:
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΡΔΑΝΗΣ»
Ονομάστηκε προς τιμήν του Μαθηματικού Μιχάλη Μπαρδάνη, που απολυμένος από το Δημόσιο λόγω των «αντεθνικών» πολιτικών του πεποιθήσεων, ασχολήθηκε με την συλλογή αρχαιοτήτων που οι Απειρανθήτες είχαν συλλέξει μέσα από λαθρανασκαφές.
Τα λαθραία ευρήματα συγκεντρώθηκαν και οι κάτοικοι πείστηκαν πως το χωριό τους θα προκόψει στο μέλλον μέσα από δρόμους συλλογικής και νόμιμης δράσης.
Σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Της Απειράνθου εκτίθενται 1200 περίπου αρχαιολογικά εκθέματα.
ΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΠΕΤΡΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗΣ»
Ιδρύθηκε το 1964 και αφιερώθηκε στην μνήμη του Απειρανθήτη Πρωθυπουργού της Ελλάδας Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη που εκτελέστηκε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και λόγω αυτής το 1922 στο Γουδί.
Στο Μουσείο Γεωλογίας εκτίθενται περίπου 2000 εκθέματα και αναδεικνύεται εκεί η παράδοση της Απειράνθου στο Σμυρίγλι και η γεωλογική ποικιλία των Κυκλάδων.
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Ιδρύθηκε το 1996 με πρωτοβουλία τοπικού Συλλόγου και εκθέτει 300 αποξηραμένα φυτά, 80 αποξηραμένους μύκητες, 260 κοχύλια της Νάξου, σκελετούς θηλαστικών της θάλασσας και της ξηράς.
Στο Μουσείο υπάρχουν δυο ενυδρεία και λειτουργεί με εθελοντές απασχολούμενους.
ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΕΙΝΑΣ»
Ιδρύθηκε το 1986 με πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου. Εκεί εκτίθενται εργαλεία και αντικείμενα της καθημερινής ζωής στην Απείρανθο στον χρόνο.
Το Μουσείο «τροφοδοτείται» από την προσφορά σε αντικείμενα των κατοίκων. Είναι αφιερωμένο στον Απειρανθήτη Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γιάννη Κατεινά.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΝΙΚΟΣ ΓΛΕΖΟΣ»
Ο Νίκος Γλέζος ήταν 19 χρονών όταν οι Γερμανοί τον εκτέλεσαν στον «τοίχο της Καισαριανής» το 1944.
Όταν τον πήγαιναν για εκτέλεση μέσα από το καμιόνι έγραψε στην Μάνα του:
«Αγαπητή Μητέρα σε φιλώ. Χαιρετισμούς, σήμερα πάω για εκτέλεση, πέφτοντας για τον Ελληνικό Λαό».
Ήταν ο αδελφός του Μανώλη Γλέζου. Το 1964 η Οικογένεια Γλέζου ίδρυσε την Βιβλιοθήκη στο όνομα του και στην Τιμή του.
Η Βιβλιοθήκη έχει περισσότερα από 26.000 βιβλία και εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Μανώλη Γλέζο.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Το 1981 έγινε στην Απείρανθο έκθεση ζωγραφικής όπου μετείχαν 17 καλλιτέχνες που κατάγονται η ζουν ή έχουν σχέση με την Απείρανθο.
Τότε έπεσε η ιδέα για την δημιουργία Μουσείου εικαστικών Τεχνών.
Το Μουσείο ιδρύθηκε το 2008 και σήμερα εκτίθενται σε αυτό έργα 47 καλλιτεχνών της Απειράνθου.
Ο Μανώλης Γλέζος βρίσκεται στην Κεφαλονιά. Επί τη ευκαιρία της εδώ παρουσίας αυτού του Συνεπή με την Ιστορία και τον εαυτό του Ανθρώπου ας πούμε την «Ιστορία δύο γραμματοσήμων».
Το 1958 η Ελληνική Κυβέρνηση Καραμανλή συλλαμβάνει τον Μανώλη Γλέζο, μέλος και στέλεχος τότε της ΕΔΑ αλλά και του παράνομου ΚΚΕ κατηγορούμενο για «κατασκοπία κατά της χώρας».
Το 1959 γίνεται η «Δίκη» και ο Γλέζος καταδικάζεται και παραμένει στις φυλακές, παρά την παγκόσμια κινητοποίηση και κατακραυγή υπέρ της αποφυλάκισης του Μανώλη Γλέζου.
Η ΕΣΣΔ τότε στο πλαίσιο της παγκόσμιας υποστήριξης στον Γλέζο εξέδωσε γραμματόσημο που υπενθύμιζε τον « άθλο της Ακρόπολης».
Σε αντίποινα η Ελληνική Κυβέρνηση έθεσε σε κυκλοφορία γραμματόσημο με την μορφή του Ιμρε Νάγκυ, ηγέτη των εξεγερμένων της Βουδαπέστης που είχε καταδικαστεί από τους Σοβιετικούς το 1958, παρά την αντίδραση του Δυτικού κόσμου.
Τα δύο γραμματόσημα παρέμειναν σε κυκλοφορία για 30 περίπου μέρες, όταν και αμοιβαία αποσύρθηκαν.
59 χρόνια μετά η Ελλάδα, δικαίως και επιτέλους εξέδωσε γραμματόσημο το 2016 με την μορφή του Μανώλη Γλέζου, τιμώντας τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.