Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΣΑ ΕΛΛΑΣ

Είμαστε χώρα «κοντής μνήμης»

Τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης βοούν για την «νέα» Τουρκική πρόκληση.

«Άδεια για γεωτρήσεις στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα ζητά η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου. Η Τουρκία θέλει να κάνει γεωτρήσεις δυτικά των Νησιών Του Ανατολικού Αιγαίου»

Η Αυτοκτονούσα Ελλάς.

Πόσο «νέα» είναι η Τουρκική πρόκληση;

- Τον Νοέμβριο του 1973 η Τουρκία αποφάσισε και χορήγησε άδεια στην κρατική της Εταιρεία Πετρελαίου για γεωτρήσεις στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα δυτικά των Ελληνικών Νησιών. Η Ελλάδα αντιδρά και προσφεύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και μονομερώς στο Δικαστήριο της Χάγης.

- Το 1977 υπογράφεται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας το «πρωτόκολλο της Βέρνης» με το οποίο συμφωνείται η αποφυγή «προκλητικών ενεργειών σε συγκεκριμένες περιοχές του Αιγαίου».

Η Ελλάδα παραιτείται δηλαδή του δικαιώματος της για δήθεν, «προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο». 
Η Τουρκία δεν παραιτήθηκε από τίποτα γιατί δεν είχε μέχρι τότε «δικαιώματα στο Αιγαίο».

- Ο Καραμανλής αναδιατυπώνει με τον Ετσεβίτ το άρθρο 6 του πρωτοκόλλου της Βέρνης και κάνει τα πράγματα πιο καθαρά, όσο αφορά τις Τουρκικές διεκδικήσεις:
«αποφασίζεται η αποχή από κάθε πράξη σχετικά με την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο», δηλαδή με την υπογραφή μας «γκριζάρουμε» την υφαλοκρηπίδα των Νησιών.

- Το 1982 υπογράφεται η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο τη Θάλασσας, που αναγνωρίζει το δικαίωμα της επέκτασης των Χωρικών Υδάτων στα 12 μίλια.

- Η Τουρκία θεωρεί «αιτία πολέμου» την άσκηση από την Ελλάδα του δικαιώματος της που λύει αυτομάτως το θέμα της Υφαλοκρηπίδας.

- Μάρτιος του 1987:Κρίση στο Αιγαίο. Η Κυβέρνηση Παπανδρέου αποφασίζει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα στην Θάσο. Η Τουρκία αντιδρά με έξοδο του Σισμίκ στο
Αιγαίο. Η Ελλάδα υπαναχωρεί. Ο Παπανδρεόυ κάνει «ηρωική έξοδο» με την δήθεν «εθνικοποίηση των πετρελαίων» που δεν έγινε ποτέ. 

- Η Ελλάδα δηλώνει: «δεν προτιθέμεθα να διενεργήσουμε υποθαλάσσιες έρευνες στο Αιγαίο», παντού πιά στο Αιγαίο και όχι «σε συγκεκριμένες περιοχές».

- Ο Υπουργός Εξωτερικών Βενιζέλος δηλώνει ότι η Ελλάδα «δεν θα ασκήσει τώρα το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων».

- Το 1997 ο Σημίτης «αναγνωρίζει τα νόμιμα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο».

Μέσα σε 47 χρόνια από το 1973 μέχρι σήμερα η Ελλάδα με διαδοχικές πράξεις της παραιτήθηκε δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και αναγνώρισε «ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας».

Σήμερα η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει αν θα ασκήσει σαν κυρίαρχη χώρα το δικαίωμα της για επέκταση των Χωρικών Υδάτων στα 12 μίλια ή αν θα συνεχίσει τα βήματα υποχώρησης και απεμπόλησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δεν χρειάζεται να μας εκπλήσσει η Τουρκική στάση.
Εμείς τους δώσαμε το δικαίωμα.
Εμείς τους φέραμε στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.