ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ

Όχι δεν θα γλυτώσουμε από τον δημοφιλή Νικόλα. Δεν φεύγει από την Κεφαλονιά για την Λάρισα ο Βαλλιανάτος ως νέος Μαρίνος Αντύπας.

Αναφέρομαι σε μια γενικά άγνωστη αλλά μεγάλη συνονόματη προσωπικότητα, τον «άλλο» Νικόλαο Βαλλιανάτο.

Ο Νικόλας Βαλλιανάτος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1870 και έφυγε για την Θεσσαλία το 1909 άντρας 40 περίπου ετών. Εκεί ασχολήθηκε σαν αγρότης με την καλλιέργεια της γης και είχε ρόλο πρωταγωνιστή στα δικαιώματα των αγροτών και στην μάχη κατά των τσιφλικάδων.

Εντάχθηκε στο νεοσύστατο ΚΚΕ και λόγω της μεγάλης του προσωπικότητας κατέβηκε υποψήφιος Δήμαρχος Λάρισας το 1925 με το «Ενιαίο Μέτωπο». Το σύνθημα των λαϊκών στρωμάτων που τον υποστήριζαν ήταν το ομοιοκατάληκτο.
«Νάτος, νάτος, νάτος ο Νίκος Βαλλιανάτος».

Τα αποτελέσματα «μαγειρευτήκαν» και μετά από 10 μέρες ανακηρύχτηκε Δήμαρχος ο Βασιλικός Υποψήφιος με 40 ψήφους διαφορά από τον Βαλλιανάτο για να μην «βγει Δήμαρχος ένας γουρουνάς» όπως έλεγε τότε η ντόπια πλουτοκρατία.

Το 1926 ο Βαλλιανάτος προτάθηκε από το ΚΚΕ για υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας.

Δραστηριοποιήθηκε σε ζητήματα λαϊκής αλληλεγγύης με το ΚΚΕ όπου του είχε αποδοθεί το παρατσούκλι «ο παππούς».

Το 1938 ο Νίκος Βαλλιανάτος συνελήφθη από την Ασφάλεια του Μεταξά στην Αθήνα, ανακρίθηκε με βάρβαρο βασανιστικό τρόπο και τελικά δολοφονήθηκε αφού τον εκπαραθυρώσανε από το κτήριο της Γενικής Ασφάλειας. Ενταφιάστηκε κρυφά από τους δολοφόνους του στα Λιόσια προς αποφυγή
της Λαϊκής αγανάκτησης.

Η Ιστορία τον κάλυψε με το πέπλο της λήθης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.