ΙΣΩΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Μόλις χθες ο Στρατηγός Χαφτάρ με διάγγελμα του ανακοίνωσε ότι «έλαβε την εντολή για την διακυβέρνηση της Λιβύης».

Η ανακοίνωση του Χαφτάρ δύσκολα θα μπορούσε να γίνει κατανοητή δεδομένου ότι οι εξελίξεις στο πολεμικό πεδίο δεν είναι αυτήν την στιγμή ευνοϊκές για τον Στρατηγό Χαφτάρ και το LNA.

Παράλληλα δεν γίνεται αντιληπτό από πού ο Χαφτάρ «έλαβε την εντολή διακυβέρνησης». 

Συνάμα η Ρωσία διά του Υπουργού Εξωτερικών Λαβρώφ αποδοκιμάζει την ανακοίνωση Χαφτάρ ενώ η Τουρκία έχει εναγκαλισθεί την αναγνωρισμένη διεθνώς Κυβέρνηση της Λιβύης, την οποία στην πραγματικότητα πλήρως ελέγχει με την συνδρομή πλέον και της Ιταλίας ,της οποίας ο ρόλος είναι πολλαπλά θολός στην Μεσόγειο.

Η Κυβέρνηση της Αιγύπτου από την άλλη μεριά αντιλαμβάνεται πως ήττα Χαφτάρ και επικράτηση της Τουρκίας θα σημάνει πιθανή ανατροπή της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης και κυριαρχία των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο ρόλος της Τουρκίας ενοχλεί και προβληματίζει και το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που νοιώθουν τον κίνδυνο μιας νέας «Οθωμανικής Τουρανικής Κυριαρχίας» στην Βόρεια Αφρική.

Η δήλωση Χαφτάρ ίσως σηματοδοτεί την διχοτόμηση της Λιβύης.

Ο Στρατηγός μάλλον ανακοίνωσε και υπονόησε την δημιουργία της «Ανατολικής Λιβύης-της Κυρηναϊκής» .

Ο χρόνος θα δείξει.

Η Ελλάδα ίσως να βρίσκεται μπροστά σε μια εξέλιξη που θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

Θα ακολουθήσει σε μια τέτοια περίπτωση την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα «καταδικάσει» μια τέτοια εξέλιξη, ακλουθώντας την άποψη και τα συμφέροντα της Τουρκίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας ή Θα αναγνωρίσει μια νέα χώρα στην «Ανατολική Λιβύη» που στην πραγματικότητα ακυρώνει το «Μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης»και εξυπηρετεί τα Ελληνικά συμφέροντα;

Ακολουθώντας και την παράλληλη στάση της Αιγύπτου,του Ισραήλ,της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.