ΔΕΚΑΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ - 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

«ΠΑΝΤΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΣΤΟΧΑΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΩΣ ΕΧΘΡΟΝ»

Σήμερα 1 η Απριλίου 1824 στο Αιτωλικό στην Εκκλησιά της Παναγίας γίνεται η δίκη του «Επίβουλου της Πατρίδος και προδότη» Καραϊσκάκη. Εμπνευστής της κατηγορίας ο Μαυροκορδάτος και με μάρτυρες ελεεινούς να καταδικάσει τον Καραϊσκάκη πως ήθελε να δώσει το Μεσολόγγι και την Ναύπακτο στον Ομέρ Βρυώνη.

Τον δικάσανε πάνω σε ένα ξυλοκρέβατο, φυματικό και ανήμπορο στο Ιερό της Εκκλησιάς. Θα τον θανάτωναν αν δεν φοβόντουσαν για την δική τους ζωή «οι Δικαστές» αφού βλέπανε μέσα στην Εκκλησιά τα 80 πρωτοπαλίκαρα του Καραϊσκάκη με στραμμένα τα καριοφίλια και τις πιστόλες τους.

Αποφασίζεται:
«Ειδοποιήστε άπαντες ότι ο Καραϊσκάκης είναι διωγμένος από την Πατρίδα και εστερήθη όλων των βαθμών και αξιωμάτων ως αμαρτήσας. Πάντες οι Έλληνες να απομακρυνθούν της συναναστροφής του και να τον στοχασθούν ως εχθρόν»

Προθεσμία να φύγει 48 ώρες. 
Εξόριστος και διωκόμενος από Τούρκους και Έλληνες.

Τον σήκωσαν τα παλληκάρια του πάνω στην τάβλα ξαπλωμένο και πήραν τον δρόμο για τα Άγραφα.
Φυματικός, κατάκοιτος με 80 παλληκάρια.

Φεύγοντας ο Καπετάνιος τους μήνυσε
«Αδελφοί Καπεταναίοι. Αν με καταδικάσατε δικαίως,ο Θεός να μου το στείλει το βόλι εις το κεφάλι, αυτού όπου εβγαίνω. Και αν αδίκως, να σας το πέμψει εις το ιδικό σας κεφάλι. Εσύ ορέ Μαυροκορδάτε την προδοσία μου την έγραψες με το χαρτί και εγώ γλήγορα ελπίζω να σου την γράψω εις το μέτωπο σου, να φανεί ποιος είσαι»

Και κίνησε με 80 και ανέβηκε μεταφερόμενος πάνω στο ξυλοκρέβατο στα Άγραφα.

Και έφτασε στο Καρπενήσι μετά από 2 Μήνες με 1500 παλληκάρια.

Γιατί ο Λαός τον Καραϊσκάκη δεν τον «δίκασε» ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.